27 Şubat 2014 Perşembe

ÇOBAN DERNEĞİ YAYLA ŞENLİĞİ

YERİ VE TARİHİ : Alazlı-Düzköy Yaylası - 27 Ağustos
DÜZENLEYEN KURULUŞ : Alazlı Köyü Muhtarlığı
İLK DÜZENLEME TARİHİ:27 Ağustos 1935
TARİHÇESİ
Çoban Derneği nin asıl adı Keloğlu derneğidir. Alazlı yaylası ile Düzköy yaylası sınırlarının bitiştiği yerde geniş bir alan üzerine kurulur. Dernek, Alazlı köyünden çete kahramanı Keloğlu Süleyman Çelik tarafından kurulmuştur.
27 Ağustos 1935 sabahı Çoban Derneği nin bitişiğinde bulunan Ballı Kıran tepesinde güneşli, berrak bir hava vardı. Süleyman Keloğlu, oğulları davulcu Karababa ve zurnacı Ömeri yanına çağırarak -Bakın Oğullarım dedi. -Şu karşı ki çimenlik alanı görüyor musunuz? 1916 yılının 27 Ağustos günü Rus ve Ermeni askerleri burayı işgal ederek karşıda bulunan alanda askeri eğitim yapıyorlardı. O zaman aynı böyle güneşli bir gündü. Çok zor durumdaydık. Yiyecek hiç bir şeyimiz yoktu. Çimenler arasından yeşil otları toplayarak ağızımızda çiğner, suyunu içerdik.
Alazlı köyünden çete kahramanları olan arkadaşlarım Şükrü Keloğlu, Yunus İshak, Mustafa Kara, Emin ve İsmail Demir yanımdalardı. Rus ve Ermenilerle burada 60 gün çarpıştık. Sonunda bu güzel yerleri onlardan geri aldık. Haçka yaylası denilen yerin Ağaçbaşı mevkiinden aşağı doğru onları kovaladık. Bir kısmını da esir aldık. Allah a çok sükürler o zor günleri geride bıraktık ve bana bu günleri gösterdi.
Daha sonra oğullarından davul ile zurnayı getirmelerini istedi. Şimdiki Çoban Derneği nin kurulduğu yere gittiler. Orada davul ve zurna çalmaya başladılar. Babaları Süleyman Keloğlu elindeki tüfekle Rus ve Ermeni askerlerle burada savaşmıştı. Onunla ara sıra ateş etmeye başladı. Baba ile oğullarının arasındaki bu şenlik saatlerce devam etti. Süleyman Keloğlunun amacı; dernek yeri ve bitişik obaların Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunu kutlamaktı. Şimdiki Çoban Derneğinin bitişiğindeki obalar; Alazlı, Düzköy, Çayırbağı ve Derinoba da yaşayan oba halklarını da davul ve zurna müziğinden duygulanarak; kadın, erkek, çocuk dört bir taraftan gelip bu alanda toplandılar. Müzik eşliğinde gruplar halinde horon oynadılar. Günün akşamına kadar içki içip silah attılar. Orada yapılan bu eğlenceden çok memnun kaldılar. Akşam olunca şenlik yerinde toplananlar evlerine geri döndüler.
Aradan bir yıl geçtikten sonra, aynı günün sabahı aynı yerde toplanarak davul, zurna ve kemençe çalmaya başladılar. Horon oynandı, tabancalar patlatıldı. Kır yemekleri yenildi. Bitişik obalardan gelenler, el sanatlarını dernek yerinde sergileyip sattılar. O günden sonra şenlik yapılan yere, Keloğlu Derneği adı verildi. Daha sonra dernek iki isim aldı. Bunlar:
1-Çoban Derneği: Bu derneğin cıvarında bulunan oba halkı 27 Ağustos tan önce Mezere denilen daha alçak yerlere göç ederlerdi. Yaylada daha çok koyun çobanları kalırdı. Dernek yeri geniş bir alanı kapladığı için çobanlar burada koyun ve keçilerini otlatarak bir yandan kaval çalar, horon oynarlardı. Halk arasında buna bakılarak buraya Çoban Derneği adı verildi.
2) Son Derneği: Bitişik obalarda, Karaptal ve Honefter derneklerinden sonra kurulduğu için halk arasında Son Derneği adını aldı.


Kaynak: Şen, Ömer Trabzon tarihi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder