27 Şubat 2014 Perşembe

1850 DE ALAZLI KÖYÜNDE KİMLER YAŞIYORDU?

Alazlı(Mula) Köyü, 1850 yılı öşür vergisi kayıt defterine göre 47 hane olup bu hanelerin reislerinin isim, şöhret ve verdikleri vergi miktarları burada yer almaktadır. Böylece bu defter, o devirdeki Alazlı Köyünde yaşayan halkın aile lakapları ve ekonomik durumlarına ışık tutmaktadır.
Osmanlı Devletinde çiftçiler, aldıkları mahsul karşılığında her sene Öşür adıyla devlete onda bir pay vermişlerdir. Osmanlılarda Müslim-Gayrimüslim ayrımı yapılmaksızın bütün tebaa öşür mükellefi idi.
İncelenen defterde Akçaabat a 89 köyün bağlı olduğu görülmektedir. Bu köylerden biri olan Mula köyü hane hane ele alınıp vergilendirilmiştir. Burada sadece hane reisinin vergisinden bahsedilmekte, hanede bulunan diğer fertlerden bahsedilmemektedir. Hanede bulunan kişilerin sayısı ailenin nüfusuna göre değişmektedir. Köyde gösterilen bütün sülaleler o köy ahalisi olmayıp çevre köylerden o köyde toprağı bulunanlarda vergi defterine eklenmişlerdir. Örneğin Gülcena Köylü Linoğlu Ahmet in hanesi toprağının bir kısmı Mula Köyünde olduğu için listeye dahil edilmiştir.
1850 Yılı Vergi Defterinin 61 sayfasında Karye-i Mula (Mula Köyü) olarak yer alan kısmın hemen altında yapılan hesapta 1400 kuruşa 100 kuruş zam yapılarak 1500 kuruş bulunuyor.


Verilen liste incelendiği zaman ilk olarak şöhretleri(sülaleleri) daha sonra kişi adları ve son olarak verdikleri vergi miktarları yazılmıştır. Bu vergi miktarlarını baz alarak köyün 1850 yılında köyün en zengininin 128 kuruş vergi ile Hamid Ağa olduğu görülüyor. Köyün en az vergi verenleri ise 10 kuruş ile İsaoğlu Mustafa ile İskorlioğlu Mustafa olduğu yazılmıştır.
Sülaleler incelendiği zaman bir hane hariç olmak üzere köyün 25 sülaleden oluştuğu görülmüştür. 1850 yılında köyün en kalabalık sülalelerinin 5 hane ile Koçalioğlu ve Fındıkoğlu olduğu görülüyor. 4 hane ile Osmanoğlu köyde varken 3 hane ile Kasımoğlu ve Serdaroğlu sülalerine rastlanmaktadır. Ayrıca Alazlı köyünde 3 hane ağa vardı. 2 hane olarak da Serveloğlu, Demircioğlu ve Alemdaroğlu liste de bulunmaktadır. Diğerleri bir hane olarak köyde bulunmaktadır.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda Türk-İslam kültürünün yöredeki yansıması görülmektedir. Yörede kullanılan isimlerin çoğunun peygamber ve dört halifenin adları görülmektedir.
Sülale ismi olarak kullanılan lakaplar incelendiğinde dini motifli lakap olarak Molla Mehmet,
Kişiye bağlı lakap olarak, Hasanoğlu, Feridin(Firidin) oğlu, Kasımoğlu, Serdaroğlu, Bekiroğlu, Musaoğlu, Osmanoğlu
Sıfata bağlı lakaplar, kişinin öne çıkan sıfatı sülaleye ad olmuştur. Örnek, Sağıroğlu, Kel süleymanoğlu, Keloğlu, Köseoğlu
Mesleğe bağlı lakaplar Demircioğlu, Kayıkçıoğlu.
Askeri Ünvanlı lakaplar Alemdaroğlu, Serdaroğlu,
Hayvan adlarına ait lakaplar ise Koçalioğlu, gibidir.
1850 Yılı vergi defterlerine göre Alazlı Köyünde Gayri-Müslim bulunmamaktadır. Tamamen bir Türk köyü olduğu görülüyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder