27 Şubat 2014 Perşembe

MISIR PÜSKÜLÜ VE FAYDALARI

(Sevgili kardeşimin isteği üzerine bu araştırmayı gerçekleştirdim.) 
         Mısır püskülünün şifa kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, mısırın çiçeklenme zamanı olan Temmuzdan Ağustosa kadar oluşan mısır püskülünün, döllenme başlamadan önce kesilip gölgede kurutulduktan sonra çay yapıldığını ifade ediyorlar.
           Mısır bitkisinin iki çeşit çiçeği vardır. Erkek çiçekler gövdenin ucunda salkım başak şeklinde, dişi çiçekler ise yaprakların koltuğunda koçan halindedir. Dişi çiçeklerin olgunlaşıp tane biçimine gelmeden önce koçanın ucunda 10-30 cm. uzunlukta oluşturdukları ve kınlarının tepesinden dışarı doğru sarkan ipliksi uzantılar (stigmalar) oluşur.Bunlar mısır püskülü denilen kısmı meydana getirirler.
           Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Metin Deveci, tarla bitkisi olan mısırdaki püskülün birçok hastalığı tedavi edici özelliğe sahip olduğunu söyledi.
           Yrd. Doç. Dr. Deveci, 1980 yıllarına kadar Karadeniz'de bol miktarda yetiştirilen mısırın insanlar tarafından gıda olarak tüketilmesi ve hayvan beslenmesinde kullanılmasının yanında, mısır püskülü tıbbi amaçlarla da kullanılabileceğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Deveci, Mısır püskülünden yapılan çay, idrar yollarına, böbrek iltihaplarına, kalp ödemlerine, romatizma ve gut hastalığına iyi gelmektedir dedi.
          İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiği maddeler ise şunlardır: Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ.


          Açık esmer ya da kırmızımsı renkli hafif ve özel kokusu bulunan mısır püskülünün tıbbi etkileri ve yapılan çayın bin bir derde deva olduğunu belirten uzmanlar, faydalarını şöyle sıraladı::
1. Sakinleştiricidir.
2. Bedeni güçlendirici toniktir.
3. Romatizma tedavisinde yardımcı olur.
4. İdrar söktürücüdür.
5. Mesane taşlarını düşürür.
6. Üretrit (idrar yolları enfeksiyonu), sistit (mesane enfeksiyonu) ve prostatit (prostat bezi enfeksiyonu) tedavilerinde etkilidir. Özellikle ayrıkotu ve civanperçemi ile birlikte kullanılırsa daha etkili olur.
7. Çocuklarda böbrek sorunlarının atlatılmasına yardımcı olur.
8. Etkili ve başka hiçbir zararı olmayan zayıflatma ve bedendeki yağı azaltma ilacı olarak kullanılır.
9. Kalp ödeminde ve başka ödemlerde olduğu kadar gut hastalığında da başarıyla kullanılabilir.
           Bu etkileri sağlamak üzere, mısır koçanındaki dişi çiçeklerin döllenme olayı gerçekleşmeden önce ortaya çıkan püskülleri alınır. Bunlar kurutulduğunda bazı etkilerini yitirdiğinden kurutulmadan kullanılması daha doğru olur. 1 bardak kaynar suyun içine 2 tatlı kaşığı taze mısır püskülü konur. 10-15 dakika demlendirilerek elde edilen infüzyondan günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Mısır püskülü tam olarak kurutulmadan uzun süre saklandığında, idrar söktürücü özelliğini yitirir ve dışkılamayı kolaylaştırır.
            Eğer mısır püskülleri uzun zaman bekletilecekse, tozlaşma ve döllenme başlamadan önce kesilir ve gölgede iyice kurutulur.
            Kuru Mısırdan Çay hazırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış mısır püskülü, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 3-5 dakika demlendikten sonra süzülür. Tatlandırılmadan günde 3 bardak içilir.
            Mısır püskülü 1. üründe alınırsa daha sağlıklı olur, çünkü 2. üründe kimyasal maddeler daha çok kullanılıyor. Kimyasallar direkt mısırın püsküllerini etkiliyor. Püsküller kurutulup çay yapıldığı için insan sağlığına faydalı olalım derken zarar verilmemelidir.
Mısır püskülü döllenme zamanı alınırsa daneye zarar verir. Üretici burada seçim yapmak zorunda kalır. Mısır püskülünün pazarı olmadığı için seçimi daneden yana kullanmak zorunda kalır. Ancak mısır püskülünü üzerinde kuruduktan sonra ya da döllenmeden sonra alırsak üretici mısırdan iki kere para kazanmış olur.
Kaynaklar:
1-Çeşitli ansiklopediler
2-http://www.canim.net/sifali_bitkiler/misir.php
3-http://yaren76.blogcu.com/
4-www.kilovermek.com
5-http://www.bitkisel-tedavi.com/misir.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder