27 Şubat 2014 Perşembe

ALAZLI KÖYÜ KALESİ

           Alazlı Köyünde herkesin Kale diye bildiği doğal bir kaya kütlesi mevcuttur.

            Alazlı köyünün komşu köyleri olan Çal ve Doğankaya köylerinde kale kalıntıları yine doğal kayalar üzerine yapılıştır. Buradan yola çıkarsak aynı doğrultuda bulunan bu yere kuvvetle ihtimal bir kale yapılmıştır. Ancak günümüzde Alazlı köyündeki kaleden hiçbir kalıntı kalmamıştır. Bunun bir çok nedenleri vardır. Öncelikle Karadeniz in yıpratıcı iklim koşulları nedeniyle binaların ömürleri kısalmaktadır. Yine bu kaleler defineciler tarafından acımasızca tahrip edilmiştir. Ayrıca Kale duvarlarını oluşturan taşlar zamanla çevreye ev yapanlar tarafından alınıp kendi evlerinde kullanılmıştır. Yaptığımız incelemelerde bu kale yakınlarında yapılan evlerde gördüğümüz düzgün dikdörtgen köşe taşlarının olması bu düşüncemizi ispatlamaktadır.

           Doğal kayaların üzerindeki toprakları incelediğimizde içerlerinde bina yapımında kullanılan harç artıkları açıkça görülmektedir.

           Alazlı köyünün güney doğusunda yer alan bu kale denilen doğal kaya kütlesi, vadiden geçen eski ticaret yolunun ve köyün güvenliği için ideal bir yerdedir. Ayrıca bu kale ormanlık bir alan içerisindedir. Arası açık iki kaya kütlesinden oluşan bu yerin doğal bir sığınma yeri olarak kullanıldığı sanılmaktadır.


         Günümüzde yol yapımı nedeniyle bir kısmı kırılarak yok edilen bu doğal kaya kütlesinin üst ve alt kısımlarında mezarlıklar bulunmaktadır. Özellikle Kale altındaki mezarlık çok daha eskidir.


         Kaleye benzediği için bu kayaya Kale isminin verildiği düşüncesi yanlıştır. Çünkü o yörede ondan çok daha büyük olan kaya kütlesine Şahin Kayası veya daha küçük bir taşa Ay taşı ismi verilirken buraya kale denmezdi.

         Çevre köylerdeki gibi buradaki kalenin yapılışı Türk fethi öncesi döneme yani Bizans dönemine ait olduğunu sanıyoruz.


      Ancak günümüze bu kalenin sadece alt kısmındaki doğal kaya kütlesi ve bir de Kale ismi kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder