10 Mart 2014 Pazartesi

HIFZI VELDET VELİDEDEOĞLU MEMLEKETİMİ ANLATIYOR




2 Temmuz 1947 Pazartesi günü İstanbul’dan Rize’ye doğru yola çıkan yazar,
Türkiye’de Üç Devir 1.Cilt
kitabında yöremizi şöyle anlatıyor:
            Bu yörenin insanları tertemiz, hareketli, heyecanlı, bazen hırçın ve fevri insanlar. Pontus devri öncesinden sürüp gelen bir gurur taşıyor ve bu gurur, halk arasında kendini kin ve kan davası şeklinde açığa vuruyor. Oraya gitmeden önce memleketimizde kan davasının ve bu dava dolayısıyla işlenen cinayetlerin, söndürülen ocakların sayısı bakımından buranın en başta olduğunu zaten biliyordum; temaslarım neticesinde bu bilgim daha da arttı.
            Bu yörenin insanları fakir. Bu fakirlik bölgenin orman bakımından yeşil olmasına rağmen, sarp arazide başka çalışma alanları bulunmaması, mısır ekilen toprağın az olması yüzünden yüzyıllardan beri devam edip gidiyor ve bu yüzden gurbetçilik doğuyor.
            Denizlerin enginliği de, göklerin maviliği de, bulutların beyazlığı ve gün batışındaki kızarıklığı da çok güzel, çok yüce tabiat manzaraları. Fakat ben dağlardaki orman yeşilliğini, bunların hepsinden çok seviyorum. Çok sevdiğim içinde buradaki korkunç orman tahribatından, orman katliamından dolayı yürekten ve derinden üzülüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder